اتحاد، همدلی و خلاقیت در کنار آمادگی برای کنوانسیون 2017
2 اسفند هر سال (21 فوریه) و زمان 9.57 دقیقه دیگر جای خود را در تقویم راهنمایان گردشگری ایران پیدا کرده است. راهنمایان ایرانی به مانند سال نو هر ساله در این زمان برای تحویل سال جدید خود کنار هم جمع میشوند، با این تفاوت که لحظه این سال تحویل ثابت بوده و در ورای آن مفهوم نظم و تعهد به زمان شناسی نهفته است.
پیشینه این گردهماییها با برنامهریزی و تجربههای کسب شده که به جرات میتوان گفت نظیر آن شاید در دیگر اصناف و حتی سازمان های ایرانی کمتر دیده شود، در حال رسیدن به یک دهه است.
ابتدا تهران در سال 1386 و با حضور 130 نفر به منظور همبستگی راهنمایان گردشگری میزبان اولین شبکه ملی آنها شد که بیانیهای نیز در اختتامیه آن سال برای پیشبرد اهداف گردهمایی سالانه رقم خورد.
یزد در سال 1387 با برگزاری تورهای پیاده روی و تقدیر از راهنمایان به این سنت ادامه داد.
در جشن آذربایجان شرقی در سال 1388 لحظه آغاز مراسم یا همان 9.57 دقیقه روز اختتامیه، به منظور وقت شناسی راهنمایان تعیین و از تندیس ویژه گردهمایی نیز رو نمایی شد.
مازندران و شهر رامسر میزبان چهارمین گردهمایی در سال 1389 با شعار “گردشگری و تنوع زیستی” بودند که در این شهر سبز به مسئولیت در قبال محیط زیست تاکید گردید.
در خوزستان، مهد تمدن ایران به عنوان پنجمین میزبان در سال 1390، شعار “پلی میان فرهنگها” تحقق یافت و هشت کارگاه تخصصی نیز برگزار شد. در این سال و در شهر اهواز به افتخار حضور راهنمایان گردشگری میدانی به نام “گردشگر” نامگذاری شد.
آذربایجان غربی در سال 1391 میزبان حدود 700 راهنمای گردشگری با نشان حمایت از پروژه نجات دریاچه ارومیه و دعوت از مشاور سازمان جهانی گردشگری “مارچلو نوتاریانی” و نیز “اکس د مدیچی” هنرمند استرالیایی بود که راهنمایان صاحب یک کانون خانواده شدند. در حاشیه این جشن “کانون انجمن های صنفی راهنمایان گردشگری سراسر کشور” شکل گرفت.
کرمان در سال 1391 میزبان خانم فلیسیتاس رسینگ (Wressnig Felicitas ) رئیس فدراسیون جهانی راهنمایان گردشگری (WFTGA) بود. ایده تشکیل حلقه انسانی همزمان با دهمین سالگرد زلزله بم با شعار “BAM IS ALIVE“، نصب تندیس عظیم در مسیر هفت باغ علوی به وزن یک تن و درخت کاری در دل کویر اجرایی شد.
در هشتمین دوره، خراسان رضوی شاید میزبان بزرگترین گردهمایی تاریخ جشنهای سالانه راهنمایان کشور با حضور بیش از 700 نفر از راهنمایان گردشگری بود که این بار به یمن پیروزی و کسب میزبانی ایران برای کنوانسیون 2017، با دعوت از خانم روبی روی (Ruby Roy) نائب رئیس فدراسیون جهانی گردشگری برنامههای متنوعی مانند بازدید از آرامگاه فردوسی، خیام و عطار، برگزاری کارگاههای آموزشی در دانشگاه فردوسی مشهد شکل گرفت که با حضور 106 نفر شعار Come 2 Iran با سه رنگ پرچم ایران در شهر جدید بینالود به نمایش در آمد.
امسال نهمین برگ تقویم به نام اصفهان، نصف جهان ثبت شد. شعار ویژه جشن “آموزش پویا و راهنمای آگاه” به منظور آمادگی راهنمایان ایران برای کنوانسیون 2017 طراحی شده بود. امسال حفظ اتحاد، نظم و زمان جدی تر از سالهای دیگر در این گردهمایی به چشم میخورد.
یونیفرمهای یکدست، لبخندهای روی لب کادر اجرایی و راهنمایان، برنامهریزیهای متنوع کارگاههای علمی و عملی مانند گردشگری صنعتی تاییدی بر استفاده از تجربههای قبلی و سازماندهی بهتر این جشن را نشان میداد.
امسال 2 پوستر نمادین از یونیفرم و لباس راهنماها با رنگ سفید و فیروزهای (Persian Blue) علاوه بر نشان دادن برابری جنسیتی، طراحی متمایزی از جشن را روایت میکرد. برگزاری 17 کارگاه آموزشی تئوری و عملی و پنل با نماد هفدمین کنوانسیون جهانی راهنمایان گردشگری که سال آینده در انتظار میزبانی ایران است، به منظور آمادگی بیشتر رقم خورد. علاوه بر آن پنلهای عملی و پیش تور به مانند نمونه کوچکی از کنوانسیون جهانی راهنمایان برگزار شد.
امسال اصفهان علاوه بر جشن گردهمایی راهنمایان، میزبان دوره آموزشی بینالمللی راهنمایان گردشگری (HOT) با حضور سه مدرس ویژه فدراسیون جهانی (جین، استیو و آناستازیا) و با شرکت 36 نفر از راهنمایان سراسر کشور بود.
پیش تور شهرهای ورزنه و زواره تجربهای برای برگزاری کنوانسیون سال آینده شد. رونمایی از تمبر ویژه راهنمایان گردشگری برای اولین بار و با لوگوی چهار گانه کانون انجمنهای صنفی راهنمایان گردشگری سراسر کشور (IFTGA)، انجمن صنفی راهنمایان گردشگری استان اصفهان (ETGA)، کنوانسیون 2017 ایران و فدراسیون جهانی راهنمایان گردشگری (WFTGA) دیگر دستاورد این جشن بود.
پیش شماره مجله گیلگمش، فصلنامه میراث و گردشگری با روایتی متفاوت و با ایدهای که صحبت از میراث و سفر را با رویکردی متمایز بیان کند در روز افتتاحیه در دستان مخاطبان قرار گرفت. علاوه بر این، نشریه گیلگمش دغدغه حفظ محیط زیست را دارد که کاغذ استفاده شده در آن از جنس پودر سنگ بوده که به ازای هر تن از آن، 16 هزار گالون آب صرفه جویی و از قطع شدن 20 تنه درخت جلوگیری میشود. کیک جشن با لوگوهای پنج گانه کانون راهنمایان، انجمن صنفی اصفهان، لوگوی جشن نهم، فدراسیون جهانی راهنمایان و کنوانسیون 2017 نیز به مثابه کیک تولد راهنمایان بریده شد.
اما امسال جای ایده جدید خالی نماند. این بار متفاوت تر از سالهای گذشته، چند روز برای طراحی و یک روز کامل برای اجرای جالب قلب نمادین روی آب صرف شد. گلهای مصنوعی بنیاد خیریه “صحفیه سجاد” روی 46 یونولیت قرار گرفت تا در حوض میدان نقش جهان “اصفهان دوستت دارم” را در ذهن ایرانیان و دنیا ماندگار کند. برای این کار مردانی سخت کوش ابتدا گلها را به شکل قلب روی یونولیتها نصب کردند و با چیده شدن پازل مانند آنها در آب سرد حوض نقش جهان و با فداکاری چند ساعته نقش ماندگاری در میدان نقش جهان شکل داده شد. شعار I LOVE ISFAHAN این بار با شرکت تمام راهنمایان و با بیش از 500 نفر شکل گرفت. تصاویر هوایی فوقالعاده در کنار ایدههای نو و فداکاری راهنمایانی که در زیر فوارههای آب پازل را تکمیل کردند، اتفاقی ماندگار را رقم زد که تا مدتها در یادها باقی خواهد ماند. علاوه بر حفظ محیط زیست، هزینه ناشی از این کار با اجاره گلها از موسسه “صحفیه سجاد” که موسسه خیریه برای دانش آموزان بیبضاعت است، نشان داد که برای هزینه آن نیز فکر شده و درآمد حاصل از این کار نمادین در اختیار این کودکان خواهد قرار گرفت.
اختتامیه 9.57 دقیقه دقیقا راس ساعت آغاز شد، اما قبل از آن و به مدت 1 ساعت و نیم، که نمایشگاههای انجمن صنفیهای شهرهای مختلف برای معرفی استانهای خود برگزار شد.
با ادامه برنامههای فرهنگی، برنامه امسال همچون سالهای گذشته با تقدیر از راهنمایان برتر همراه بود و از راهنمایان برتر، اساتید دوره هات (HOT)، حامیان و خبرنگاران نیز تقدیر شد. امسال بوی همدلی و اتحاد، آموزش و کار تیمی و همراهی همه بازتاب خاصی را به نهمین دوره گردهمایی راهنمایان گردشگری سراسر کشور در اصفهان بخشید. این میزبانی باشکوه همراه مهماننوازی چشمگیر و به عظمت نصف جهان، مقدمهای برای اجرای کنوانسیون 2017 در ایران تلقی می شود.
وحید فرجی
برگرفته شده از سایت www.nooraghayee.com